ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

Prijava dr. sc. Josipa Stjepandića DORH-u od 13.3.2016

Pogledajte kako DORH "brani" RH: Prijava dr. sc. Josipa Stjepandića DORH-u od 13.3.2016


Štovani dame i gospodo,

Publikacija 'Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015.' u izdanju Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba optužuje za etnički motivirano nasilje, prijetnje i govor mržnje cijeli niz javnih osoba, među kojima se nalazi i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. O utemeljenosti nekih optužbi moglo bi se raspravljati, neke od njih su tako apsurdne, da se mora pitati da li takav dokument u svojoj sveukupnosti predstavlja čin javnog poticanja na nasilje i mržnju (članak 325. KZ RH). Budući da su portali i društvene mreže preplavljeni reakcijama, ograničit ću se na dva očigledna primjera, koji sigurno zaslužuju Vašu pozornost:

1. Branimir Glavaš, proslavljeni ratni general Hrvatske vojske i zastupnik u Saboru RH, nazvan je ratnim zločincem (na stranicama 3, 29, 40, 41, 75, 90), da bi već na stranici 4 donesena istinita informacija o ukidanju dijelova presude kojom se Branimira Glavaša tereti za zločine počinjene nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, pa je on samo optuženik. Isto tako donosi se informacija da je odvjetnik Zvonimir Hodak savjetovao Branimiru Glavašu da tuži Pupovca zato što ga je nazvao ratnim zločincem (str. 5). Na str. 41 poglavlje 2.1 posvećeno je Glavašu, pa se opet tvrdi da Glavaš nepravomoćno osuđen jer je pripadnicima HV-a naredio mučenje i likvidaciju osječkih civila srpske nacionalnosti, što je lažno, jer je presuda ukinuta. Ovo uporno ponavljanje lažne tvrdnje teško je drukčije interpretirati nego kao govor mržnje protiv  Branimira Glavaša.

2. Na stranici 4 stoji sljedeća tvrdnja: Nakon demonstracije vojne moći u Zagrebu, proslava Oluje obilježena je i na samu godišnjicu (5. avgusta) u Kninu, a završila je koncertom Marka Perkovića Thompsona i uzvicima “Ubij Srbina”. Ista tvrdnja ponavlja se na stranicama 26 i 37. Kao vrlo pozorni sudionik proslave i koncerta u Kninu mogu posvjedočiti da skandiranja „Ubij Srbina“ nije bilo, niti na samom koncertu, niti na drugim mjestima na kojima sam se prije u Kninu nalazio, niti mi je netko od prijatelja pričao o takvom opažanju. Cijela priredba prošla je u najboljem redu, poput hodočašća. Ta iznova ponavljana neistina mora se interpretirati kao govor mržnje protiv Marka Perkovića Thompsona. Nadam se da dijelite moje mišljenje i da će te postupiti po službenoj dužnosti.
ODGOVOR DORH-a dan je i u Prilogu!



Nema komentara:

Objavi komentar