četvrtak, 12. siječnja 2017.

ZAŠTO BIRAMO I PLAĆAMO SABORSKE ZASTUPNIKE KADA EVROPSKA UNIJA DONOSI ZAKONE???

U slučaju neprimjerenog prikaza teksta kliknite OVDJE.
Glasnik IUS-NEWS
12. siječnja 2017., broj 1/2017.
Exeptio regulum confirmat.
Iznimka potvrđuje pravilo.
 AKTUALNO

Ustavni sud odbacio povezanost ukinute presude Sanaderu i arbitraže u slučaju INA-MOL​

IUS-INFO IUS-INFO
Besplatno koristite najveću pravnu bazu propisa i            
sudske prakse u Hrvatskoj!
U današnjem tjedniku
 NE PROPUSTITE

Novi Pravilnik o porezu na dohodak

 TJEDNE NOVOSTI

U projektu Hrvatske zajednice županija Otvoreni proračun 15 županija

U projekt Hrvatske zajednice županija (HZŽ), kojim se građanima na uvid daju proračunski podaci pojedinih županija putem aplikacije Otvoreni proračun, do sada se pridružilo 15 županija, a posljednje tri su Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Varaždinska.
U tijeku je prikupljanje proračunskih podataka i za 2017. godinu.
 

Sabor: 71 zakon čeka usklađenje sa stečevinom EU

Planom usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za 2017., Hrvatski sabor bi ove godine trebao donijeti 71 zakon kojima će Hrvatska preuzeti novu pravnu stečevinu Europske unije, među njima je i Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.
 

Ustavni sud odbacio povezanost ukinute presude Sanaderu i arbitraže u slučaju INA-MOL

Ustavni sud ponovno je odbacio povezanost ukinute pravomoćne presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL s rezultatima međunarodne arbitraže, ali i tvrdnje da su ustavni suci u tom slučaju primili mito, pozivajući u priopćenju nadležna tijela da se očituju o tim tvrdnjama iznesenima u zloj vjeri s ciljem teškog sramoćenja ustavnih sudaca te funkcioniranja institucija i pravne države općenito.
 

Završava javna rasprava o izmjenama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda

Javna rasprava o izmjenama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, u koji su ugrađene odredbe europske Direktive o duhanu, a zbog čijeg kašnjenja u primjeni Hrvatskoj prijete sankcije Europske komisije, završava u ponedjeljak.
 

HURS: Zaštita na radu nije trošak, uštede treba ostvariti drugdje

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) ocijenila je neprihvatljivim Akcijski plan u kojem se zaštita na radu promatra kao trošak, a drže i kako se takvim planom nastavlja rastakanje radničkih prava te poručuje Vladi da administrativne uštede ostvari negdje drugdje, a ne na zdravlju radnika.
 

MVEP: Hrvatska ispunila obveze iz Memoranduma o Ljubljanskoj banci

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) smatra potpuno neutemeljenim tvrdnje slovenskog Ministarstva vanjskih poslova da nastavak postupaka protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima predstavlja kršenje Memoranduma iz Mokrica iz 2013. godine.
 

Glavni tajnik Vijeća Europe izrazio zabrinutost najavljenim zakonskim restrikcijama za azilante

Glavni tajnik Vijeća Europe, Thorbjorn Jagland, izrazio je, u pismu slovenskom premijeru Miri Ceraru, zabrinutost prijedlogom izmjena Zakona o strancima prema kojemu bi policija, u slučaju velikog izbjegličkog vala, već na granici mogla odbijati migrante koji u zemlji žele zatražiti azil.
 IUS-INFO
Svi propisi za polaganje stručnih ispita na jednom mjestu!
 NOVOSTI IZ ZAKONODAVSTVA

Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane

Uredbom se uređuju unutarnje ustrojstvo Ministarstva obrane, nazivi upravnih organizacija i drugih unutarnjih ustrojstvenih jedinica u sastavu Ministarstva, njihov djelokrug, način upravljanja tim jedinicama, način planiranja poslova, radno vrijeme, okvirni broj državnih službenika, namještenika i djelatnih vojnih osoba, kao i druga pitanja od osobitog značaja za rad Ministarstva.
Uredba stupa na snagu 12. siječnja 2017.
 

Uredba o unutarnjem ustrojstvu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Uredbom se uređuju unutarnje ustrojstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, nazivi unutarnjih ustrojstvenih jedinica i njihov djelokrug, način upravljanja tim jedinicama, okvirni broj državnih službenika i namještenika te druga pitanja značajna za rad Središnjeg državnog ureda.
Uredba stupa na snagu 12. siječnja 2017.
 

Naredba o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2017. godinu

Naredbom se objavljuju iznosi osnovica za obračun doprinosa za 2017. godinu izračunani kao umnožak iznosa prosječne plaće i koeficijenata za njihov obračun propisanih Zakonom o doprinosima, i to:
1. najniže mjesečne osnovice,
2. najviše mjesečne osnovice,
3. najviše godišnje osnovice,
4. mjesečnih osnovica za obveze koje utvrđuje Porezna uprava rješenjem,
5. mjesečnih osnovica za obveze koje utvrđuju obveznici obračunavanja,
6. izabranih viših mjesečnih osnovica i
7. godišnjih osnovica za obveze po osnovi obavljanja druge djelatnosti.
Naredba je stupila na snagu 5. siječnja 2017.
 

Pravilnik o porezu na dohodak

Pravilnikom se podrobnije razrađuju provedba Zakona o porezu na dohodak i način izvješćivanja o doprinosima za obvezna osiguranja prema Zakonu o doprinosima.
Pravilnik je stupio na snagu 3. siječnja 2017.
 

Prosječna ponderirana kamatna stopa na stanja stambenih i ostalih potrošačkih kredita

Među ostalim, propisuje se da prosječna ponderirana kamatna stopa na stanja stambenih kredita odobrenih u Republici Hrvatskoj s ugovorenom promjenjivom kamatnom stopom u kunama bez valutne klauzule na dan 31. listopada 2016. iznosi 4,96 %.
Propis je stupio na snagu 21. prosinca 2016.
 

Pravilnik o posebnom porezu na motorna vozila

Pravilnikom se uređuju posebnosti u provedbi Zakona o posebnom porezu na motorna vozila.
Pravilnik je stupio na snagu 3. siječnja 2017.
 

Pravilnik o porezu na dobit

Izmjenama i dopunama Pravilnika se, među ostalim, propisuje da su porezni obveznici koji su prije utvrđivanja obveze poreza na dobit u paušalnom iznosu bili obveznici poreza na dobit, dužni u prijavi poreza na dobit iskazati skrivene pričuve koje su vezane uz obavljanje gospodarske djelatnosti.
Izmjene i dopune stupile su na snagu 3. siječnja 2017.
FacebookFacebook IUS-INFO Hrvatska
Pratite nas i na našoj Facebook stranici!
 IZ RUBRIKE U SREDIŠTU

Žalba u upravnom postupku i reformatio in peius

Drugostupanjsko tijelo povodom žalbe stranke upravnu stvar može riješiti nepovoljnije po stranku u odnosu na prvostupanjsko rješenje samo kada su ispunjene pretpostavke za primjenu instituta izmjene rješenja na štetu stranke-žalitelja, a ne primjenom instituta poništenja rješenja.
 

Odgoda i prekid izvršavanja rada za opće dobro

Analogno mogućnosti odgode i prekida kazne zatvora, Prekršajni zakon uređuje mogućnost odgode i prekida izvršavanja rada za opće dobro. Izvršavanje rada za opće dobro može biti odgođeno ili prekinuto isključivo na molbu osuđenika.
Ovisno o tome radi li se o molbi za odgodu ili molbi za prekid izvršavanja rada, Prekršajni zakon predviđa različite rokove za podnošenje molbe.
 STRUČNI ČLANAK

Upis brisanja prisilne sudske hipoteke na brodu

Razmatrajući povijesni razvoj hipoteke na brodu, od uvođenja tog pravnog instituta u hrvatsko pomorsko pravo pa do danas, pravni institut hipoteke na brodu u pravnoj literaturi je vrlo dobro obrađen, međutim, odredbe o brisanju prisilne hipoteke s broda vrlo su lapidarno obrađene, a pogotovo brisanje prisilne sudske hipoteke.
 

Značaj medicinske dokumentacije u sudskom postupku

Osim što prvenstveno služi pravilnom i što uspješnijem liječenju pacijenta, medicinska dokumentacija služi i kao vrlo značajno dokazno sredstvo u mnogim sudskim postupcima, posebice u postupcima, bilo građanskim, bilo kaznenim, koji se vode vezano uz pogreške u liječenju.
 IZBOR IZ SUDSKE PRAKSE

Predstečajna nagodba

Postupak predstečajne nagodbe ne sprječava podnošenje tužbe radi isplate tražbine koja je nastala nakon otvaranja predstečajne nagodbe - Županijski sud u Varaždinu, broj odluke Gž-2298/15-2 od 19. listopada 2016. 
 

Osobito teška povreda obveze iz radnog odnosa

Činjenica da su tužiteljice dulje vremensko razdoblje kontinuirano postupale po uputama njima nadređenih osoba ne čini osobito tešku povredu iz radnog odnosa, a niti osobito važnu činjenicu koja uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka nastavak radnog odnosa čini nemogućim - Vrhovni sud Republike Hrvatske, broj odluke Revr-175/13-2 od 29. listopada 2014.
 NAJAVA DOGAĐAJA

IUS-INFO - Parnični postupak pred trgovačkim sudovima


Parnični postupak pred trgovačkim sudovima ima svoje specifičnosti u odnosu na opća pravila tog postupka, a koje se očituju i u činjenici da su stranke pred trgovačkim sudom u pravilu gospodarstvenici od kojih se očekuje veća razina pažnje kako u izvršavanju ugovornih obveza tako i u postupanju pred sudom. Budući da su pravila parničnog postupka u proteklih nekoliko godina značajno izmijenjena, stranke nisu uvijek svjesne svih promjena, što u praksi dovodi do čestih odluka temeljem pravila o teretu dokazivanja.
Stoga će iskusna predavačica i praktičar dr. sc. Jelena Čuveljak, sutkinja Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, uz tumačenje važećih propisa poseban naglasak staviti na uočene propuste stranaka i probleme iz sudske prakse vezane uz primjenu specifičnih pravila postupka pred trgovačkim sudovima.
Svrha praktikuma je upoznati polaznike s praktičnim aspektima vođenja parničnog postupka pred trgovačkim sudovima, a u interaktivnom okruženju odgovarat će se na pitanja sudionika u vezi s parničnim postupkom.

Predavačica: dr. sc. Jelena Čuveljak, sutkinja Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske

Više o temama na poveznici.
Prijavite se!

Vrijeme i mjesto održavanja:
17. veljače 2017., u 10:00 sati, Zagreb, Tuškanova 37, konferencijska dvorana 


Sve najave seminara i savjetovanja pogledajte na portalu IUS-INFO.
© 2009-2017 IUS SOFTWARE d.o.o. Sva prava zadržana

Elektroničku poruku primili ste sukladno članku 107. stavak. 2. Zakona o elektroničkim komunikacijama na temelju: registracije na internetskim stranicama IUS-INFOEDUS-INFONOTARIUS-INFOINSOLV-INFO vaše javne objave na internetu, u javnim elektroničkim imenicima, imenicima komora i udruga, ispunjenog anketnog lista na događanjima, savjetovanjima, seminarima i drugim sličnim događajima u organizaciji ili u suradnji s tvrtkom IUS-SOFTWARE d.o.o. ili smo vam poruku poslali kao odgovor na vašu elektroničku poštu. Ako takve elektroničke poruke ne želite primati, možete se odjaviti s liste primatelja klikom ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar