nedjelja, 21. lipnja 2015.

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA PODRUŽNICA POLIČNIK PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA POLIČNIK

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Sve planove i odluke u vezi  izrade detaljnog plana uređenja stambene zone Grabi-Poličnik je donijelo Općinsko Vijeće, a ne DUUDI
http://m.slobodnadalmacija.hr/DesktopModules/DnnForge%20-%20NewsArticles/ImageHandler.ashx?Width=680&HomeDirectory=%2fPortals%2f2%2f&FileName=images%2f2015-06-19%2fDalmacija%2fotvorenje_murvica9-191213.jpg

Svojim izjavama po sredstvima za javno priopćavanje Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik obmanjuje javnost te navodi „da će država  zaraditi 850 tisuća eura, a općina - ni lipe“ u vezi totalne rasprodaje građevinskog zemljišta u Općini Poličnik gdje je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) objavio javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u vlasništvu RH.Općina Poličnik je već ranije na čijem je čelu Davor Lončar pripremila sve planove da bi Državni ured za upravljanje državnom imovinom mogao rasprodavati nekretnine. Sve je pripreme odradila Općina Poličnik, a sada Davor Lončar baca odgovornost na DUUDI.Tako je Općinsko Vijeće Općine Poličnik na svojoj 19.sjednici, održanoj dana 27. lipnja 2011. godine temeljem članka 100. stavka 7. Zakona o prostornom uređenju i gradnji ("Narodne novine", broj 76/07 i 38/09), članka 38. Statuta Općine Poličnik („Službeni glasnik Općine Poličnik 06/09 i 11/09) i Odluke o izradi Detaljnog plana uređenja stambene zone Grabi-Poličnik („P-9“), ("Službeni glasnik općine Poličnik", broj 12/10)), donijelo je O D L U K U o donošenju Detaljnog plana uređenja stambene zone Grabi-Poličnik („P-9“). Plan je sadržan u elaboratu Detaljni plan uređenja stambene zone Grabi-Poličnik („P-9“), kojeg je izradila tvrtka „Donat“ d.o.o. – Zadar.Pristigle incijative DUUDI-u za stambenu zonu Grabi bile su javno objavljene već ranije na službenim internetskim stranicama DUUDI-a i Općine Poličnik, prema tome što se sada čudi Davor Lončar da DUUDI prodaje nekretnine  kada su o tome svi  bili upoznati. Već ranije pristigle inicijative DUUDI-eve su sljedeće:

- ROŽIĆ – interes
- ROŽIĆ – interes
- LONČAR – interes
- LONČAR - interes
- KRASNIQI - interes
- ROŽIĆ - interes
- ROŽIĆ - interes
- GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA KRAPINA - dodjela – odmaralište za mlade
- MEL ZADAR D.O.O. – interes – pčelarstvo

Po pristiglim incijativama vidljivo je da fizičke i pravne osobe koje bi gradile u stambenoj zoni Grabi nisu pretežito iz Općine Poličnik i Zadarske županije. Kako to da se Davor Lončar nije javio prije  dvije godine kada je izmijenjen Zakon o upravljanju državnom imovinom zbog brojnih slučajeva sumnjive prodaje državnog zemljišta od strane općina, među ostalim i na području Zadarske županije. I gle čuda, Davor Lončar je sada ogorčen rasprodajom DUUDI-a, a SHZ  je kontinuirano upozoravao lokalne samouprave da bez ikakve strategije razvoja mijenjaju svoje prostorne planove samo radi rezervacije prostora za poslovne  i druge zone za gospodarsku i inu djelatnost, kao i za stambene zone bez ikakva smisla i potrebe za razvoj. Koliki prostor i s kakvim populacijskim resursima raspolažu pojedine lokalne samouprave, nitko nikoga nije propitivao. Nužno je potrebno na razini središnje države utvrditi strategiju razvoja sagledavajući sve resurse prostora i ljudi i izvršiti reviziju prostornih planova, a prostore za poslovne i druge zone uskladiti sa stvarnim potrebama. Dosadašnja ulaganja u poduzetničke zone nisu dovoljno učinkovita, utvrdila je i Državna revizija. Nanesena je velika šteta, država je u 348 zone utukla preko dvije milijarde kuna, a rezultat je porazan.
I u dosadašnjim izgrađenim poslovnim zonama na području Općine Poličnik mnoge fizičke i pravne osobe koje su kupile neizgrađeno građevinsko zemljište  prije 7, 8... godina još nisu počeli izgradnjom bilo kakvog (poslovnog) objekta na kupljenom zemljištu. Isti se ne drže odredaba Ugovora da moraju u poslovnim zonama izgraditi poslovni objekt. Na sve navedeno načelnik Općine Davor Lončar kao službena osoba nije reagirao u vezi toga da je poštivanje ugovornih rokova bitan sastojak navedenog Ugovora. I nakon ovoga u Općini Poličnik stalno planiraju i donosu nove odluke za novim zonama. Do kada? Također, Davor Lončar se hvali da bi unutar stambene zone Grabi za koju Općina već pet godina rješava potrebnu dokumentaciju mogla izgraditi potpuno novo stambeno naselje za nekoliko tisuća stanovnika. Ako se naseli nekoliko tisuća stanovnika kako navodi Davor Lončar, tada će autohtono stanovništvo Općine Poličnik biti u manjini. Prema popisu stanovništva 2001. godine Općina Poličnik imala je 4664 stanovnika, a popisu 2011. godine je imala je 4448stanovnika. Vidljivo je da je  natalitet u selima Općine Poličnik u padu i da se radi stambena zona za naseljavanje stranih građana na štetu Hrvata Općine Poličnik, a da načelnik nije ni svjestan toga koju će štetu napraviti.

Poličnik, 21. lipnja  2015. godine

  

Nema komentara:

Objavi komentar