četvrtak, 16. travnja 2015.

INTERVJU S EPISKOPOM BONIFACIJE HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Pod okriljem Krista budi se Hrvatska Pravoslavna Crkva-HPC

Stoga smo u razgovor pozvali novoizabranog biskupa HPC za Hrvatsku i inozemstvo, Ljubav prema Bogu, obitelji , Domovini i subratu čovjeku! Ministarstvo Uprave, tj. pomoćnik ministra Bauka, gosp. Zoran Pičuljan potpisao je negativno rješenje bez prava žalbe i uputio nas da podnesemo tužbu na Upravni sud Split. 
 
Što radi ova Vlada i Ministarstvo?
 
Žele dobiti na vremenu iako znaju da ćemo silom zakona (ako i upravni sud u ST donese negativno riješenje zbog politike), dobiti pozitivno riješenje tužbom RH kod europskih institucija. To bi bilo stamotno, da ja koji sam bio dragovoljac-branitelj svoju državu moram tužiti pri europskim institucijama! Nažalost, već su slično napravile i neke kršćanske crkve u RH te dobile presudu u svoju korist.

* Koliko dugo djeluje HPC?
 
Od  početka  2014. službeno djelujemo kao HPC dobivši Dekret za djelovanje od Svetog Sinoda i našeg Patrijarha SB Atanazija I. Alojzija .Bjeloruska Pravoslavna Crkva u Dijaspori (IOBE) koja djeluje u mnogim zemljama svijeta: Latinska Amerika, Azija, SAD-a, Afrike te Europe, kako i u zemljama članicama EU : Italija, Poljska, Malta, Cipar, Hrvatska,...

U Zajednici smo sa mnogim pravoslavnim crkvama po svijetu: 
-Ukrajinskom Pravoslavnom Crkvom-kanonskom
-G.O.C./ Grčkom Pravoslavnom Crkvom
Članica smo:
- Biskupske pravoslavne konferencije
- Vijeća Autokefalnih pravoslavnih crkvi

U ekumenskom dijalogu smo u nekim zemljama sa:
- Rimokatoličkom Crkvom
- Ekumenskim Patrijarhatom 


U Hrvatskoj egzistiraju četri eparhije: Panonska, Dalmatinska, Humska te Zagrebačka .oš smo u potrazi za prostorom na području Zg i Slavonije.

* Što je po Vašem mišljenju uzrok negativnog riješenja?

Politika i način provođenja ,demokracije' ove većinske Vlade.  Za neke vrijedi isti zakon, dok za druge ne! Po istim uvijetima i zakonu registrirala se 2005/6., npr. Crnogorska Pravoslavna Crkva u Hrvatskoj. Osim toga, SPC u tome ima ,svoje prste' , jer oni nemogu prihvatiti činjenicu da postoje hrvati koji se izjašnjavaju pravoslavci. Oni smatraju da nad teritorijem RH imaju punu jurisdikciju, što je laički gledano želja za onom Miloševićevom  i Šešeljovom: ,, Srbija do Karlobaga, Trsta". Nikako da se oni uhvate kršćanskog poslanja, a to su: ljubav prema Bogu i subratu čovjeku! U Hrvatskoj se očito glumi nakakav ekumenizam sa ,figom u džepu'. Njihovi političari i crkvenjaci zlorabe lobije u Hr i po svijetu, jer očito se smatraju vlasnicima hrvatskog teritorija. Žalosno! Svako iskrivljavanje istine i činjenice te huškanje  da ova  HPC  ima poveznice sa prošlošću, zle su namijere! 
Naša Crkva i ja osobno  želimo sa svim vijerama  i njihovim poglavarima imati dobre odnose u Hr. 
 
Zašto stvarati nemir?

Svako ima pravo na ispovijedanje svoje vjere po Ustavu RH! Kako imamo hrvata pravoslavaca, tako ima i Hrvata... npr. budista. Isto je i sa Srbima i ostalim nacijama, zašto zabraniti nekome da se izjašnjava ovako ili onako? 
To Krist nikako ne bi dozvolio! 
To nije kršćanski!

* Kako dijelujete?

Nažalost, treba da djelujemo kao Crkva! Da naviještavamo Kristovo Evanđelje, da imamo vjeronauk za naše djecu- vijernike, da otvorimo karitas, pučku kuhinju,... kao Crkva kako za naše vijernike, tako i za sve ostale stanovnike Ljepe Naše.
A isto nam Ministar Bauk i njegovo Ministarstvo uprave  priječi. Želimo sa ostalim crkvama koje to žele da potičemo kršćanski duh i širimo živi ekumenizam i konkretno fizički i financijski da  pomognemo.  Druge Crkve se ustručavaju dijaloga, upravo jer mi nemamo od Ministarstva, države  riješenje! 

* Kakva je vaša misija?

Misija HPC je služba prema Bogu i čovjeku. Naša vrata su svima u potrebi otvorena, a tako i svim koji imaju dobre namjere. Ne gledamo ljude koji nam dolaze na vrata po vjeri ili naciji. Za Krista smo svi isti po tom pitanju, a drugo je jel netko zao ili dobar čovjek. Misija nam je pružiti duhovnu i ljudsku porporu prvenstveno Hrvatima pravoslavcima , zatim onima koji nemaju svoje svećenstvo i pravoslavne crkve u Hr, a takvih ima nekoliko tisuća vijernika pravoslavaca po Ljepoj Našoj. Imamo dvije Božanske liturgije: istočnu Sv Ivan Zlatoust  te zapadnu Sv Grgura i Sv Teodora na hrvatskom, narodnom jeziku. Mi se nemožemo zvati npr. Kineska Pravoslavna Crkva, kad smo hrvati i većinski narod u svojoj Hrvatskoj! A isto tako ova Hpc nije u nikakvom ,,govoru mržnje", prema drugom i drugačijem, baš suprotno! Zagovornik sam iskrenog Ekumenizma! Krist traži od svih nas ljubav prema subratu čovjeku, jer je On sam: neizmjerna Ljubav, te;  Put, Istina i Život!

* Koja je razlika između vaše i ostalih pravoslavnih crkvi?

Razlike gotovo  da i nema, a ujedno imamo velike sličnost sa Antiohijskom, Ruskom crkvom izvan Rusije (Rocor), jer iste koriste Zapadnu Božansku  liturgiju  na narodnom jeziku te države u kojoj djeluju/žive ( engleski, njemački, španjolski,...). U učenju nema razlika, jer svima nama je : Sveto Pismo, sveto nasljeđe temelj vjere. Držimo se prvih 7 svetih ekumenskih koncila prve i nerazdjeljene Crkve. Imamo svoj Statut, HPC. Po svijetu dosta surađujemo sa većinom pravoslavnih crkva, ali i sa ostalim vijerskim zajednicama.
Molimo se uz našeg poglavara Crkve Patrijarha, SB Atanazija  I. Alojzia, ujedno za Ekumenskog Patrijarha, Njegovu Svetost Bartolomeja I. U Zajedništvu smo sa Autokefalnom Ukrajinskom Crkvom-kanonskom. Naša Crkva npr. u Argentini predsjeda   kao članica vjerskih zajednica pri Argentinskom parlamentu.

* Što biste poručili?

Naša Crkva ima valjano Apostolsko nasljeđe: Sv Andrije, te svi koji su zainteresirani za duhovna zvanja, slobodno nas mogu kontaktirati. Svim vijernicima stojimo na raspolaganju. Molimo nadležne, da isprave nepravdu, pozitivnim  riješenjem! Molimo sve koji su u mogućnosti da nam malim sredstvima pomognu za opstojnost Crkve. Sve kršćanske crkve  kao i ostale molim da ne rade negativne šablone bez da nekoga nisu upoznali ili po vanjštini. Budimo misionari mira i apostoli Kristove Crkve: Jedne Svete Katoličke i Apostolske!

Mir i Dobro+++

Mons Bonifacije, OCSB
Područje privitaka
Pregled privitka IMG_2918.JPG

Nema komentara:

Objavi komentar