ponedjeljak, 27. travnja 2015.

HRVATSKA VLADA NE ŽELI REGISTRIRATI HRVATSKU PRAVOSLAVNU CRKVU IAKO IMAMO SVE DOKUMENTE KOJI SU NAM POTREBNI ZA REGISTRACIJU

HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA


POŠTOVANE HRVATICE I HRVATI,
Dopustite da Vas pozdravim i da Vanm se obratim. Ja sam novi episkop Hrvatske pravoslavne crkve, priznati smo večinom od svih pravoslavni crkava, imamo dokumente za registraciju međutim hrvatska vlada nas ne želi registrirati?! Obračam se Vama da nam pomognete


 
Pod okriljem Krista budi se Hrvatska Pravoslavna Crkva-HPC Stoga smo u razgovor pozvali novoizabranog biskupa HPC za Hrvatsku i inozemstvo,
Mons Bonifacija Andriju 
Škulić ,OCSB


Ljubav prema Bogu, obitelji , Domovini i subratu čovjeku!

Ministarstvo Uprave, tj. pomoćnik ministra Bauka, gosp. Zoran Pičuljan potpisao je negativno rješenje bez prava žalbe i uputio nas da podnesemo tužbu na Upravni sud 
Split. 
 
Što radi ova Vlada i Ministarstvo?
 
Žele dobiti na vremenu iako znaju da ćemo silom zakona (ako i upravni sud u ST donese negativno riješenje zbog politike), dobiti pozitivno riješenje tužbom RH kod europskih institucija. To bi bilo stamotno, da ja koji sam bio dragovoljac-branitelj svoju državu moram tužiti pri europskim institucijama! Nažalost, već su slično napravile i neke kršćanske crkve u RH te dobile presudu u svoju korist.

* Koliko dugo djeluje HPC?
 
Od  početka  2014. službeno djelujemo kao HPC dobivši Dekret za djelovanje od Svetog Sinoda i našeg Patrijarha SB Atanazija I. Alojzija .Bjeloruska Pravoslavna Crkva u Dijaspori (IOBE) koja djeluje u mnogim zemljama svijeta: Latinska Amerika, Azija, SAD-a, Afrike te Europe, kako i u zemljama članicama EU : Italija, Poljska, Malta, Cipar, Hrvatska,...

U Zajednici smo sa mnogim pravoslavnim crkvama po svijetu: 
-Ukrajinskom Pravoslavnom Crkvom-kanonskom
-G.O.C./ Grčkom Pravoslavnom Crkvom
Članica smo:
- Biskupske pravoslavne konferencije
- Vijeća Autokefalnih pravoslavnih crkvi

U ekumenskom dijalogu smo u nekim zemljama sa:
- Rimokatoličkom Crkvom
- Ekumenskim Patrijarhatom 


U Hrvatskoj egzistiraju četri eparhije: Panonska, Dalmatinska, Humska te Zagrebačka . Još smo u potrazi za prostorom na području Zg i Slavonije.

* Što je po Vašem mišljenju uzrok negativnog riješenja?

Politika i način provođenja ,demokracije' ove većinske Vlade.  Za neke vrijedi isti zakon, dok za druge ne! Po istim uvijetima i zakonu registrirala se 2005/6., npr. Crnogorska Pravoslavna Crkva u Hrvatskoj. Osim toga, SPC u tome ima ,svoje prste' , jer oni nemogu prihvatiti činjenicu da postoje hrvati koji se izjašnjavaju pravoslavci. Oni smatraju da nad teritorijem RH imaju punu jurisdikciju, što je laički gledano želja za onom Miloševićevom  i Šešeljovom: ,, Srbija do Karlobaga, Trsta". Nikako da se oni uhvate kršćanskog poslanja, a to su: ljubav prema Bogu i subratu čovjeku! U Hrvatskoj se očito glumi nakakav ekumenizam sa ,figom u džepu'. Njihovi političari i crkvenjaci zlorabe lobije u Hr i po svijetu, jer očito se smatraju vlasnicima hrvatskog teritorija. Žalosno! Svako iskrivljavanje istine i činjenice te huškanje  da ova  HPC  ima poveznice sa prošlošću, zle su namijere!  Naša Crkva i ja osobno  želimo sa svim vijerama  i njihovim poglavarima imati dobre odnose u Hr.

Zašto stvarati nemir?

Svak ima pravo na ispovijedanje svoje vjere po Ustavu RH!
Kako imamo hrvata pravoslavaca, tako ima i hrvata... npr. budista. Isto je i sa srbima i ostalim nacijama, zašto zabraniti nekome da se izjašnjava ovako ili onako? 
To Krist nikako ne bi dozvolio! 
To nije kršćanski!

* Kako dijelujete?

Nažalost, treba da djelujemo kao Crkva! Da naviještavamo Kristovo Evanđelje, da imamo vjeronauk za naše djecu- vijernike, da otvorimo karitas, pučku kuhinju,... kao Crkva kako za naše vijernike, tako i za sve ostale stanovnike Ljepe Naše.
A isto nam Ministar Bauk i njegovo Ministarstvo uprave  priječi.
Želimo sa ostalim crkvama koje to žele da potičemo kršćanski duh i širimo živi ekumenizam i konkretno fizički i financijski da  pomognemo. 
Druge Crkve se ustručavaju dijaloga, upravo jer mi nemamo od Ministarstva, države  riješenje! 

* Kakva je vaša misija?

Misija HPC je služba prema Bogu i čovjeku. Naša vrata su svima u potrebi otvorena, a tako i svim koji imaju dobre namjere. Ne gledamo ljude koji nam dolaze na vrata po vjeri ili naciji. Za Krista smo svi isti po tom pitanju, a drugo je jel netko zao ili dobar čovjek. Misija nam je pružiti duhovnu i ljudsku porporu prvenstveno Hrvatima pravoslavcima , zatim onima koji nemaju svoje svećenstvo i pravoslavne crkve u Hr, a takvih ima nekoliko tisuća vijernika pravoslavaca po Ljepoj Našoj. Imamo dvije Božanske liturgije: istočnu Sv Ivan Zlatoust  te zapadnu Sv Grgura i Sv Teodora na hrvatskom, narodnom jeziku. Mi se nemožemo zvati npr. Kineska Pravoslavna Crkva, kad smo hrvati i većinski narod u svojoj Hrvatskoj! A isto tako ova Hpc nije u nikakvom ,,govoru mržnje", prema drugom i drugačijem, baš suprotno!
Zagovornik sam iskrenog Ekumenizma! Krist traži od svih nas ljubav prema subratu čovjeku, jer je On sam: neizmjerna Ljubav, te;  Put, Istina i Život!

* Koja je razlika između vaše i ostalih pravoslavnih crkvi?

Razlike gotovo  da i nema, a ujedno imamo velike sličnost sa Antiohijskom, Ruskom crkvom izvan Rusije (Rocor), jer iste koriste Zapadnu Božansku  liturgiju  na narodnom jeziku te države u kojoj djeluju/žive ( engleski, njemački, španjolski,...).
U učenju nema razlika, jer svima nama je : Sveto Pismo, sveto nasljeđe temelj vjere. Držimo se prvih 7 svetih ekumenskih koncila prve i nerazdjeljene Crkve.
Imamo svoj Statut, HPC.  Po svijetu dosta surađujemo sa većinom pravoslavnih crkva, ali i sa ostalim vijerskim zajednicama.Molimo se uz našeg poglavara Crkve Patrijarha, SB Atanazija  I. Alojzia, ujedno za Ekumenskog Patrijarha, Njegovu Svetost Bartolomeja I. U Zajedništvu smo sa Autokefalnom Ukrajinskom Crkvom-kanonskom. Naša Crkva npr. u Argentini predsjeda   kao članica vjerskih zajednica pri Argentinskom parlamentu. Svima koji nemaju svoju pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj, stojimo bratski na raspolaganju, za održavanje:  Sv Božanske Liturgije, Svetih sakramenata, vjeronauka,...

* Što biste poručili?

Naša Crkva ima valjano Apostolsko nasljeđe: Sv Andrije, te svi koji su zainteresirani za duhovna zvanja, slobodno nas mogu kontaktirati.

Svim vijernicima stojimo na raspolaganju.

Molimo nadležne, da isprave nepravdu, pozitivnim  riješenjem!

Molimo sve koji su u mogućnosti da nam malim sredstvima pomognu za opstojnost Crkve.

Sve kršćanske crkve  kao i ostale molim da ne rade negativne šablone bez da nekoga nisu upoznali ili po vanjštini.

 
Budimo misionari mira i apostoli Kristove Crkve: Jedne Svete Katoličke i Apostolske!

,,Europska pravoslavna crkva-Hrvatska pravoslavna crkva"

obmanjivanje hrvatske javnosti i lažno predstavljanje od strane bugarskog sveštenika i oženjenog episkopa, već arhiepiakopa (nadbiskupa) kaže čitave Hrvatske (!), očito po njemu i srbima postoji u glavama podjeljena RH, Aleksandra Radoeva Ivanova koji je Arhiepiskop sljedeće pravoslavne crkve :
,,Europska pravoslavna crkva-Hrvatska pravoslavna crkva"

A NE :

,, Hrvatska Pravoslavna Crkva-HPC"


što je velika razlika!

Mir i Dobro+++

Mons Bonifacije, OCSB


POŠTOVANA BRAĆO I SESTRE U ISUSU KRISTU

Zamolba za financijsku pomoć za obnovu
HPC - Hrvatska Pravoslavna Crkva Obraćam Vam se ovom zamolbom da financijski pomognete obnovu HPC jer mi smo Hrvati a ne Srbi, sve crkvene blagdane slavimo kao i rimokatolici. Da bismo crkvu poslije Velike Gospe blagoslovili i u njoj ponovno slavili sv. mise i ostala liturgijska slavlja, nadam se da ćete Vašim darom pomoći restauraciji spomenute crkve. Vaš dar možete uplatiti na:

Zajednica Benediktinaca-OSB
Hrvatska
IBAN: HR9225030071100085933
Swift: VBCRHR22
Sberbank
Unaprijed zahvaljujem
Episkop Bonifacije Škurla
broj mob.0989554832
tokic.stjepan719@gmail.com

<tokic.stjepan723@gmail.com>


Nema komentara:

Objavi komentar