srijeda, 26. listopada 2016.

HRVATI ARGENTINE PONOSNO KONMEMORIRAJU SVOJEGA PALOG BORCA U DOMOVINSKOM RATU

HRVATI ARGENTINE PONOSNO KONMEMORIRAJU SVOJEGA PALOG BORCA U DOMOVINSKOM RATU


Prošle nedjelje, 23. Listopada održali smo komemoraciju povodom 25. obljetnice nestanka našeg prijatelja Branka Pilsela.
 
Svetu Misu je predvodio Fra Jozo Peranić, a poslije je Profesor Tomislav Frković, predsjednik Medjudrušvenog odbora, izrekao par riječi u spomen Branku. 
 8)



Ugrađena slika 1

HRVATSKA KULTURNA ZAKLADA
i
HRVATSKO SLOVO
Poštovani prijatelji,
pozivamo Vas
na Svetu Misu
za prvoga hrvatskog predsjednika
dr. Franju Tuđmana i hrvatske branitelje
na dan Svih Svetih,
NEDJELJA,  1. studenoga 2015. u 11 sati,
u kapelicu sv. Filipa i Jakova, na Medvedgradu.
Budite s nama.

Ugrađena
                              slika 2
OBAVIJESTITE PRIJATELJE


"Mi Hrvati iz Argentine, njihovi potomci i prijatelji prisjećamo se danas 25. godišnjice nestanka u Domovinskom ratu jednoga od naših sinova, Branka Pilsela, kojega smo mi, njegovi prijatelji, zvali nadimkom „Pilino“. Branko, kao i mnogi od nas, rodio se i rastao unutar naše zajednice političkih prognanika, koji su nakon završetka Drugog svjetskog rata morali napustiti svoju Domovinu i emigrirati u ovu blagoslovljenu argentinsku zemlju bježeći od podivljalih Titovih jugoslavensko-komunističkih hordi koje su uništile prvu hrvatsku državu u 20. stoljeću koju je uspostavila i branila ta ista generacija.  2017. će biti 70. godišnjica dolaska u Argentinu naše uvijek državotvorne hrvatske zajednice koja je, osim što je sa sobom donijela bogatstvo svoje tisućljetne kulture - svoju vjeru u Boga, kulturu rada, dostojanstvo svojih običaja, ljepotu svojih umjetničkih izraza, sjećanje na svoju tešku i plemenitu povijest, ponos svog nacionalnog identiteta -, uvijek na prvom mjestu imala svoj najviši cilj i ideal: suverenu i samostalnu Hrvatsku državu kao neotuđivo pravo hrvatskog naroda, od kojega nikada nije odustala iako je prečesto u tome bila usamljena. 
Stoga kada je početkom 90-ih godina hrvatski narod -kao i pola stoljeća ranije- ušao u novi oslobodilački rat, naša zajednica se odlučno pridružila ostalim hrvatskim zajednicama raštrkanim po svijetu i aktivno doprinijela kako i koliko je mogla kako bi se tek proglašena hrvatska država obranila od velikosrpskog i jugoslavensko-komunističkog agresora i služila kao okvir u kojem će hrvatski narod ostvarivati svoju slobodu.  Među brojnim i vrijednim doprinosima u tim ključnim trenucima na koje naša zajednica može biti ponosna - javne demonstracije, svjedočenja pred argentinskom i međunarodnom javnošću, humanitarna i druga potrebna pomoć, novinarsko pokrivanje, itd. -, najveći je onaj Branka Pilsela. On je slobodno odlučio priključiti se hrvatskoj vojsci u nastajanju odmah na početku rata, odnosno agresije protiv Hrvatske, i položio svoj život u obrani Domovine i suverene i samostalne države. Njegova nesebičnost i hrabrost, njegova žrtva bile su i ostale za nas, Hrvate iz Argentine, nešto najvrednije što je nemoguće opisati riječima. Za nas, Hrvate koji živimo izvan Domovine općenito i u Argentini posebno, nije prihvatljivo da nas se smatra građanima drugog reda ili granom odvojenom od hrvatskog stabla koja je osuđena na nestajanje. Mislimo i vjerujemo da se Hrvatsku može živjeti i voljeti i izvan Hrvatske. Za nas sjećanje na našeg Pilina i na sve one koji su kao i on položili svoje živote za Domovinu podrazumijeva, osim ponosa i zahvalnosti, i stalnu obvezu prema hrvatskoj Domovini. 
Sebedarje i hrabrost onih koji su kao Branko poginuli kako bi Hrvatska živjela nama su nadahnuće kako bismo i dalje davali ono najbolje od sebe na još uvijek dugom putu od oslobođenja do slobode, kako bismo nastavili kulturno-političku borbu za prevladavanje teških posljedica trostruke jugoslavensko-komunističke i velikosrpske diktature i za uspostavu slobodarske i uistinu demokratske Hrvatske. 

Dragi Branko, dragi Pilino! 

Želimo da u dubinama našeg hrvatskog Jadranskog mora tvoji ostaci počivaju u miru i da ih njegova bistra voda zauvijek njeguje sa zahvalnošću.  Neka je vječna slava našem hrvatsko-argentinskom branitelju Branku Pilselu! I neka je vječna slava svima koji su položili svoje živote za Hrvatsku i za slobodu hrvatskog naroda tijekom cijele hrvatske povijesti! Živjela suverena i samostalna hrvatska država!"

Tomislav Frković
Predsjednik Međudruštvenog odbora hrvatskih društava i ustanova u Argentinskoj Republici          

 
Na kraju je Klapa BA, koja je osnovana baš kao prijatelji Branka, odpjevala pjesmu Mirno Spavaj.

Nema komentara:

Objavi komentar