četvrtak, 14. siječnja 2016.

KOME I ZAŠTO SMETA ARHIEPISKOP HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ANDRIJA ŠKULIĆ, TKO JE JELISEJ LALATOVIĆ KOJI BI TREBAO BITI POGLAVAR A ALEKSANDAR IVANOV ZAMJENIK HPC

I DOK OGRANIČENI HRVATI NAPADAJU HRVATSKOG ARHIEPISKOPA I HRVATSKU PRAVOSLAVNU CRKVU PRIZNATU OD VIŠE AUTOKEFALNIH CRKAVA ISTOČNE EVROPE DOTLE JUDINI SINOVI SPREMAJU: OTAC JELISEJ LALATOVIĆ PREDLAŽE SE – PONOVO - ZA  POGLAVARA HPC?! NEVJEROJATNO, BUGAR I CRNOGORAC NA ČELU OSNOVANE HPC UZ PODRŠKU NADOBUDNIH HRVATA KOJI DESET GODINA I NE ZNAJU TKO SU NI ŠTO SU, I SADA SE SJETILI DA BI ONI MOGLI PRAVDU KROJITI?!
Nebuloze tkz akademika Ive Matanović
Budući ovog mjeseca istječe rok od 5 godina, koliko je, prema Zakonu o vjerskim zajednicama, Hrvatska pravoslavna zajednica trebala biti u statusu udruge, stekli su se svi uvjeti da  ova udruga preraste u status  HPZ (crkve), pa u svezi sa gore rečenim, obnavljamo tekst Hrvatskog lista iz 2010. godine te obznanjujemo svekoliko hrvatsko pučanstvo da ćemo još tijekom ove godine, ako Bog da, postati i vjerska zajednica (crkva) koja će se zvati HRVATSKA PRAVOSLAVNO-KATOLIČKA VJERSKA  ZAJEDNICA (Crkva). Stoga poručujemo svim našim članovima ove zajednice, a i onima drugima, koji će tek postati, da nas slijede i skupa s nama promiču među svojim susjedima i prijateljima  ideju o značaju i ulozi HPC u hrvatskom društvu, a o čemu ćemo opširnije govoriti i pisati i narednom vremenu.

Ivo Matanović, predsjednik







Zadarsj list

Događaji

Povratak

Ponudio sam se kao kršćanin i pravoslavac da pomognem ljudima

Piše: Boris Kupčak

15.03.2010.

Stvoreni smo da Hrvatska nas prepozna i da nas prizna kao primarnu pravoslavnu crkvu sa svim pravima koja nas idu. Pod tim pravima mislim i na sakralne objekte, kazao je Lalatović ističući kako SPC može svojatati samo ono što su izgradili u posljednjih nekoliko desetljeća

Iguman Jelisej Lalatović

Pitanje dana je kada će u Hrvatskoj biti osnovana udruga, a nakon nje i Hrvatska pravoslavna crkva, ako je suditi po riječima inicijatora Ive Matanovića i predsjednika udruge u osnivanju igumana Jeliseja Lalatovića. Osnivači kažu kako sama ideja postoji već dugi niz godina te kako je ovo samo izraz dugogodišnje želje hrvatskih pravoslavaca, dok se osnivanju udruge i njihovim težnjama žestoko protivi Srpska pravoslavna crkva. Podsjetimo kako je u prošli četvrtak održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno osnivanje udruge, a nakon toga je SPC poslala priopćenje u kojemu stoji kako su udruga u osnivanju i njeni članovi "promovirali i time javno rehabilitirali jednu „avet iz prošlosti", kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima Europskog kontinenta" ističući kako se nadaju da zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći biti registrirani u nadležnim institucijama RH. Iguman Jelisej Lalatović kazao nam je kako nema niti jedne pravne zapreke koja bi zabranila osnivanje udruge s težnjom obnove HPC.


- Sama ideja je potekla od dijela državljana RH koji su pravoslavci, a svoje duhovne potrebe su do sada zadovoljavali u pravoslavnim crkvama koje su pod ingerencijom SPC iz Beograda. Zbog nevaljanog rada te crkve, koja je imala ne samo crkvene, nego i teritorijalne pretenzije nad Hrvatskom, samim tim unijela je dosta nepravilnosti i zabune u pravoslavni živalj, kao i nezgodan položaj izbora u vjerskom i duhovnom smislu vjernicima. Prelazak pravoslavnog hrvatskog stanovništva na katoličanstvo je proizvela SPC svojim katastrofalnim i neduhovnim djelovanjem među pravoslavnim žiteljima, propagirajući duhovnost i težnje jedne druge države, kaže Lalatović. Osnivanje udruge, kao i težnja za obnovu HPC, gledaju se s neodobravanjem od strane SPC, jer je njeno djelovanje najzapaženije od 1942. godine u vrijeme NDH. Iguman Jelisej, kojeg Matanović naziva i novim episkopom, kazao nam je kako se SPC pokušava nametnuti kao nasilnički faktor te da smatraju kako je samo njihovo mišljenje ono ispravno.

- Povijest nije na strani SPC-a, pravoslavlje u Hrvatskoj je sve do 1920. godine bilo samostalno i nije potpadalo pod bilo koju drugu crkvenu ili državnu jurisdikciju. Tek 1920. godine, s kraljevstvom SHS, prvi put srpska crkva dolazi na ovaj prostor i pravoslavni živalj poistovjećuje sa Srbima. 1942. godina je samo jedan duhovni vrhunac pravoslavlja u Hrvatskoj, koji je nažalost trajao do 1945. godine, kaže Lalatović dodajući kako je SPC na ovim prostorima samo 95 godina i nema pravo osuđivanja obnove HPC-a.

Iguman Lalatović kazao nam je i kako se Hrvatska ne treba sramiti svoje uloge u Drugom svjetskom ratu i NDH.

- To je jedan dio povijesti kojeg se Hrvatska ne treba sramiti i sve i da hoće ne može se toga odreći, a ni ne treba jer to je dio povijesti. Želim istaknuti kako ne treba tu spominjati samo HPC pa za to razdoblje vezana je i Hrvatska himna koja je i danas zvanična himna, današnji suverenitet je isto tako iz tog razdoblja. Ne želim odobravati ni osuđivati taj dio slavne Hrvatske prošlosti, kaže Lalatović.

Zaređen kao pravoslavni svećenik, ali je ekskomuniciran.

Na stranicama Hrvatske pravoslavne zajednice nalazi se i slika manastira Gomirje, što je SPC već prije osudila. Iguman Lalatović kazao nam je kako su sakralni objekti u vlasništvu države, a ne SPC.

- Poznato je da su svi sakralni i vjerski objekti na području RH kulturna baština hrvatskog naroda i vlasništvo Hrvatske. Prema tome, korisnici tih manastira su gosti koji pripadaju podružnici SPC iz Beograda. Mi nismo stvoreni i obnovljeni da bilo što otimamo i bilo koga progonimo niti da stvaramo bilo kakve nerede, već da se pokažemo kao duhovna potreba hrvatskih pravoslavaca. Stvoreni smo da Hrvatska nas prepozna i da nas prizna kao primarnu pravoslavnu crkvu sa svim pravima koja nas idu, a s tim i sakralne objekte, kazao je Lalatović ističući kako SPC može svojatati samo ono što su izgradili u posljednjih nekoliko desetljeća.Iguman Lalotović zaređen je kao pravoslavni svećenik, ali je ekskomuniciran. Pod razloge ekskomunikacije SPC navela je krađu, no iguman kaže da je to samo njihova prljava igra zbog mimoilaženja u stavovima.

- Sve što ne podržava srpstvo je ekskomunicirano i to smatraju negativnim. Od svih tih silnih priča da ima samo jedan detalj neke negativnosti, moje mjesto bilo bi u institucijama koje su za to predviđene. Prema tome to su obične špekulacije i priče koje žele nauditi meni i udruzi. Ja sam suviše mlad čovjek da bi imao nekih loših detalja u prošlosti, kaže Lalatović.

Igumana Lalatovića, inicijator osnivanja udruge Ivo Matanović naziva i episkopom.

- To je još jedna nedoumica, ja nisam konačno kadrovsko rješenje HPC-a. Ja sam trenutačni predsjednik HPZ-a čiji je osnovni cilj obnova HPC. Znat ćemo više kada se steknu uvjeti za svepravoslavni narodni hrvatski sabor, koji ćemo organizirati s hrvatskim pravoslavnim vjernicima i tamo izabrati određena crkvena tijela i hijerarhiju, kazao je Lalatović.

Zakazao nekoliko krštenja

Prema riječima igumana Lalatovića, veći broj pravoslavnih svećenika već sada želi stupiti u službu HPC-a.

- Odaziv pravoslavnih svećenika iz drugih crkava je veoma zanimljiv. Stigla nam je ponuda iz Rusije, dva episkopa i nekoliko svećenika želi doći, imamo i dva hrvatska pravoslavca koji su se zaredili u Grčkoj i tamo žive i oni su se ponudili da dođu pod okrilje HPC-a. Mjesto poglavara odredit će svepravoslavni sabor, a ja sam samo tu kao predsjednik udruge, kaže Lalatović.

O samom osnivanju udruge te planu kada bi crkva mogla zaživjeti Lalatović je rekao:

- Za osnivanje udruge potrebna su tri člana i ona je osnovana, no mi želimo krenuti pravnim dijelom kako bismo mogli pravno djelovati i okupljati vjernike i članove, a za osnivanje vjerske zajednice potrebno je pet godina i 500 članova. No, mi se obnavljamo i u kontinuitetu smo, a uz pravnu pomoć i povijesne činjenice to razdoblje ćemo značajno smanjiti, kaže Lalatović dodajući kako su već dobili najave da neće biti nikakvih problema u njihovom osnivanju i registraciji.

Postavili smo pitanje kada konkretno očekuje da će crkva biti osnovana te kada će se početi vršiti mise i ostali vjerski sakramenti poput krštenja.

- Jedan intenzivniji način rada pokrenut ćemo dobivanjem akta o registriranju udruge, iako sam već počeo s udovoljavanjem duhovnih potreba vjernika. Posjetio sam već nekoliko domova i zakazao nekoliko krštenja i posvećenja domova. Potankosti ne bih iznosio, ali duhovni život je već počeo, kazao je Lalatović dodajući kako ne postoji niti jedan dokument da je HPC ugašena te da će papire poput krsnog lista vjernici dobiti odmah nakon registriranja.

U Crnoj Gori su se neki mediji već obrušili na igumana Jeliseja, optužujući ga kako je ustaša.

- Upravo sam dobio vijest da su me crnogorski mediji s prosrpskim djelovanjem prozvali crnogorskim ustašom koji progoni Srbe iz Hrvatske. Već sam naučio na te stvari, osuđuju sve što nije srpsko i što ne misli srpski. Srbi moraju shvatiti da nisu jedini na svijetu i u Europi te da ima mnogo jačih kultura i društava. Ponudio sam se Hrvatskim pravoslavcima kao monah, s obzirom da imam 12 godišnje iskustvo obnove crkve u Crnoj Gori, gdje je bilo puno teže, jer tada nismo imali priznatu državu. Nadam se da ovdje neću iznova preživljavati napade i govore. Ponudio sam se kao kršćanin i pravoslavac da pomognem ovim ljudima, kazao je Lalatović dodajući da su Crnogorci i Hrvati oduvjek prijateljski narod te da su i oni bili pod agresijom Srba i Srbije.

Obnovu HPC podržava i Pavelićeva kćer

Ivo Matanović, inicijator osnivanja HPZ s težnjom obnove HPC, kazao nam je kako obnovu podržava i poglavnikova kćer Višnja.

- Višnja Pavelić koja živi u Madridu i ima 87 godina je s nama u kontaktu, kao članica Hrvatskog društva političkih uznika, ona nam je kazala kako podržava udrugu te će postati članica udruge kada se osnujemo. Oduševljena je idejom i poslala mi je knjigu iz 1942. godine koju sam dao umnožiti, kazao je Matanović dodajući kako je i Ante Pavelić imao želju biti kršten u pravoslavnoj crkvi.


SPC: Avet iz prošlosti!

U priopćenju SPC stoji kako je sama najava osnivanja HPC-a izazvala uznemirenost kod svećenstva i pravoslavnih Srba u RH.

- Poznato je da je HPC formirana 1942. u vrijeme fašističkog i ustaškog režima Ante Pavelića u NDH. Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima. Srpska pravoslavna Crkva i srpski narod postoje već vjekovima na prostorima Dalmacije, što najbolje potvrđuju i svjedoče njene parohijske crkve i manastiri, koji su u najvećem broju podignuti od XIII. do XV. stoljeća i predstavljaju značajnu kulturnu baštinu, koja je kao takva, pod zaštitom nadležnih institucija hrvatske države, stoji u priopćenju te se navodi kako formiranje udruženja jasno izaziva ljudsku strepnju pred mogućnošću ponovnog ostvarenja njihovog programa iza kojega su u vrijeme Drugog svetskog rata ostali bezbrojni logori, stratišta i jame od kojih je svakako najzloglasniji i najveći logor istrebljenja - Jasenovac.

SPC apelirala i da se ne dopusti osnivanje udruge.

- Mi se iskreno nadamo da ovo Udruženje, koje se vezuje za najmračnije razdoblje novije povijesti Hrvatske - zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći biti registrirano u nadležnim institucijama današnje Hrvatske - koja se nalazi pred vratima ulaska u Europsku uniju. Isto tako apeliramo na organe pravne države i nadležna ministarstva Republike Hrvatske, da zaštite objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve, kao i naše vjernike od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika ovoga fantomskog udruženja najavili. Oni su ovih dana promovirali i time javno rehabilitirali jednu "avet iz prošlosti", kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima Europskog kontinenta, stoji u priopćenju na kraju kojega vjernike pozivaju na post i molitvu te im preporučuju da se ne boje i ne primaju lažne pastire i propovjednike u kuće već da čuvaju svoju svetu pravoslavnu Crkvu i svoju vjeru, svoju Krsnu slavu i svoje dalmatinske svetinje, koje su ga očuvale i čuvaju kroz istoriju.


SNS se protivi osnivanju hrvatske pravoslavne crkve

Srpska narodna stranka (SNS) jučer je osudila najavljeno osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, ocijenivši da je ta organizacija po svom poslanju "antisrpska, nacionalistička i u stvarnoj biti antipravoslavna".

Osnivanje te crkve započelo je okupljanjem bivših svećenika pravoslavne crkve kojima je, zbog duhovnih, materijalnih i krivičnih prijestupa, oduzet svećenički čin, odnosno inicijativom udruge čiji članovi nisu pravoslavci, već katolici, tvrdi SNS u otvorenom pismu.

SNS zamjera što se na internet stranici Hrvatske pravoslavne zajednice kaže kako je temelj osnivanja te crkve njezino djelovanje tijekom Nezavisne države Hrvatske.

Zajednica nastavlja ideju tog razdoblja, udarajući na Srbe u Hrvatskoj negirajući im da su Srbi, negirajući Srpsku pravoslavnu crkvu, uzimajući kao svoj znak srpski pravoslavni manastir Gomirje te prisvajajući Nikolu Teslu i druge povijesno značajne Srbe, navodi se, uz ostalo, u opširnom pismu.

Ocijenili su da je osnivanje te crkve suprotno načelima za uspostavljanje pravoslavne crkve, po kojima moraju postojati zdravi duhovno-moralni te crkveno-pravni i državno-pravni uvjeti za to.

SNS smatra da država mora voditi računa o tome da se niti jedna pravoslavna crkva ne može osnovati kao udruga te da mora primijeniti zakonske i kaznene mjere protiv "nacionalističkog, antisrpskog, antipravoslavnog djelovanja protiv Srba". Tko je iguman Jelisej? Precizno govoreći, on vam je diskontni rent-a-pop, s posljednjim boravištem u lijepome crnogorskom gradu Nikšiću, koji se neki dan, na poziv roja zadarskih ustaša, počeo predstavljati kao duhovni i vjerski autoritet hrvatskih pravoslavaca. Naravno, izlišne bi bile riječi za Jeliseja, ne bismo njegove naručitelje nazivali ustašama, niti bismo o svemu tome u ovaj proljetni utorak uopće i razmišljali, da borbeni Nikšićanin, kandidirajući se za hrvatskoga patrijarha, nije rekao: "Na otpore smo spremni, biskupi i političari već su upućivali protestna pisma Vladi, ali dobili smo odgovor da nema zapreka da se u Hrvatskoj obnovi Hrvatska pravoslavna crkva. Još gore napade očekujemo od srpskih političara u Hrvatskoj, no ljudi trebaju shvatiti da žive u Hrvatskoj i da su tu dobrodošli, a tko želi drugu vjeru i ideologiju, neka ide iz Hrvatske. " nova zajednice ogradi i Katolička crkva kojoj oni pripadaju, kaže se, uz ostalo, u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik SNS-a Milan Rodić.



15.03.2010.

Osim činjenice da je Hrvatska pravoslavna crkva prošli put nastajala kao međufaza u ustaškome genocidu nad Srbima, problem s takvom vjerskom institucijom sastoji se u tome što danas, u proljeće recesijske godine Gospodnje, ne postoje Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti. Čak ni ona dvojica zadarskih entuzijasta, koji su Jeliseja Zovnuli da im se priključi, nisu učinili ono što bi u vjerskom, ali iu tehničkom smislu, trebalo biti osnovnom pretpostavkom osnutka crkvene zajednice do koje im je toliko stalo: nisu konvenirali na pravoslavlje, ili da se poslužimo svima razumljivim jezikom, nisu se krenuli krstiti sa tri prsta. Shvatljivo je da nisu, jer bi u tom slučaju Ivo Matanović i Kakoseonozove Radović morali samima sebi odvaliti barem par disciplinskih šamara, sukladno domoljublje i ideologijom koju zastupaju. Hrvate pravoslavne vjeroispovijesti moguće je na početku dvadeset prvoga stoljeća proizvesti na dva načina: ili da se ljuti poskok-desničari još jednom žrtvuju, pa da, skupa s onim svojim pjevačem, prihvate pravoslavlje, pljunu i prezrite rimskoga papu, ili da se, kako je to predlagao i doglavnik iz školske lektire ministra Radovana Fuchs, trećina preostalih hrvatskih Srba pobiti, trećina ih se protjera u Srbiju, a trećini se ponudi Jeliseja za patrijarha. U posljednjemu stoljeću nije izumljen treći način proizvodnje Hrvata pravoslavaca. Uostalom, i samom je iguman to bilo savršeno jasno kada je svojoj srpskopravoslavnoj subraći po obredu poručio: "tko želi drugu vjeru i ideologiju, neka ide iz Hrvatske".  Na taj način je jasno i nedvosmisleno deklarirao što su, zapravo, krajnji ciljevi njegovih političkih pokrovitelja i koji je jedini razlog zbog kojega bi se formirala Hrvatska pravoslavna crkva. Rekao je ono što je Ivo Matanović pokušavao izreći na neki drugi, katoličkom uhu prihvatljiviji, da ne kažemo licemjerniji način. 
Iguman Jelisej veli da su dobili odgovor "da nema zapreka da se u Hrvatskoj obnovi Hrvatska pravoslavna crkva". Ne precizira od koga je dobio takav odgovor, ali avaj, izgovara to u istoj rečenici u kojoj je spomenuo i hrvatsku Vladu, pa nas navodi da zaključimo kako se odgovaranjem bavila neka služba koja je bliska ovoj visokoj nacionalnoj instituciji. Bilo bi zanimljivo znati o kojoj se službi radi i što predsjednica Vlade Jadranka Kosor, friško obodrena blagoslovom Benedikta šesnaestoga, misli o osnivanju Crkve u koju bi valjalo utjerati ono naših pravoslavaca što ih je još ostalo, da umjesto toga ne bi, kao onomad 1941 , bili utjerivani u blago pregrijanu Glinski crkvu. Ali prije nego što se gospođa premijerka ne sastavi sa svojim mišljenjem oko dotičnog problema, još bi zanimljivije bilo znati što o njemu misle ministri Karamarko i Šimonović, te nadležne sudske i policijske službe. Naime, iguman Jelisej je, kako smo u novinama prilično nedvosmisleno mogli pročitati, Srbima i vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj rekao da mogu ići iz Hrvatske. Učinio je to, formalno i ceremonijalnim gledajući, s poprilično visokog mjesta, pozivajući se na autoritet Gospodina Boga, te hrvatskoga naroda i države. Nije li time počinio kazneno djelo? Ministar Šimonović lako bi se mogao dosjetiti koje. Pogotovu ako ga netko iz Bruxellesa o tome nešto priupita, a hoće, ako Bog da.  Izvjesno je da se nakon odlaska Ive Sanadera u Hrvatskoj događa ideološka retardacija unutar vladajuće strukture. Ono što je prethodni premijer autoritativno i simbolički otklonio, naredio rušenje spomenika Juri Francetiću, vraća nam se od prvih dana gospođina vladavine, kada je raspoloženje domaće i inozemne javnosti testirano diplomatskom notom upućenom Švicarskoj, zbog odbijanja vize Marku Perkoviću. Pitanje je samo je li to posljedica ideološke Smušenost, ili je Jelisej Nikšićki naš čovjek na terenu. 




IVO MATANOVIĆ ISKLJUČEN IZ  HOZ JAZOVKA

UDRUGA HRVATSKI OBREDNI ZDRUG
HOZ JAZOVKA DOSTAVILA
IVI MATANOVIĆU IZ ZADRA, IVANA ZADRANINA 1D DOPIS U KOJEMU NAVODI:

Gospodine Matanoviću!

Dne 15. travnja 2008. isključeni ste iz članstva udruge HOZ- Hrvatski Obredni Zdrug – JAZOVKA po čl. 10., i 13. Povelje Zdruga. Više se ni u kojem obliku ne smijete nazivati ni podpornim ni ikakvim članom Zdruga. Zdrug će po vlastitoj procjeni pokrenuti pravosudni postupak protiv Vas, kako bi zaštitio svoj ugled te naknadio dosadašnju i moguću buduću štetu prouzročenu Vašim ponašanjem.

Isključeni ste

zbog neistina o vlastitoj navodno ustaško-domoljubnoj prošlosti zbog zlorabe/prisvajanja/krađe/plagiranja naziva Obredni Zdrug zbog zadarskih izgreda u svezi s 10. travnja i podmetanjem plagiranoga naziva zbog razorne djelatnosti proti hrvatskom obćemu dobru i napredku Zdruga zbog neizpunjenih članarinskih obveza prema Zdrugu radi zaštete Zdruga od svake nečasti te nečisti. Bezuvjetno ste obvezani na povratak svoje izkaznice poštanskom preporukom Zdrugu.
Zdrug će iskaznicu poništiti pa time spriečiti moguće daljnje zlorabe. Ako iskaznicu ne vratite do 30. travnja 2008., Zdrug će tu zadaću provesti na Vaš trošak i štetu.

HOZ JAZOVKA
Boris Prebeg, predsjednik


MATANOVIĆ  PRESUĐUJE U IME NARODA

Okružni sud u Zadru, 24. srpnja 1974. godine, u vijeću sastavljenom od predsjednika suda Mladena Manojlovića kao predsjednika vijeća, suca Branka Novakovića, te sudaca porotnika Milana Kovačića, Ljubomira Majice i Iva Matanovića, kao članova vijeća, uz sudjelovanje daktilografa Zdenke Dopuđkao zapisničara, u krivičnom predmetu protiv optuženih Kovačević Mate i Kovačević Marije zbog kriv.djela iz čl. 118. st 3. KZ- Krivično djelo protiv naroda i države neprijateljske propagande i optuženog Jukić Dušana zbog kriv.djela iz čl. 118. st 3. i 4. , nakon provedene rasprave održane dana 22, i 23. srpnja 1974. godine u prisustvu Okružnog javnog tužioca Mr. Zdravka Dragića,

presudio je

I.opt. Kovačević Mate iz Poličnika na kaznu zatvora u trajanju od 8. (osam) mjeseci zatvora.

II.opt. Jukić Dušan iz Poličnika na jednu povišenu kaznu maloljetničkog zatvora u trajanju od 1 godine i 6 mjeseci.
MATANOVIĆ: ZAPISNIK O VIJEĆANJU I GLASANJU ZA PRESUDU U  IME NARODA
Okružni sud u Zadru, 24. srpnja 1974. godine

Vijeću sastavljeno od predsjednika suda Mladena Manojlovića kao predsjednika vijeća, suca Branka Novakovića, te sudaca porotnika Milana Kovačića,Ljubomira Majice i Iva Matanovića, kao članova vijeća, uz sudjelovanje daktilografa Zdenke Dopuđ kao zapisničara, u krivičnom predmetu protiv optuženih Kovačević Mate i dr. ,  za krivično djelo protiv naroda i države neprijateljske propagande

Matanović: Zapisnik o vijećanju i glasanju
Okružni sud u Zadru, 24. srpnja 1974. godine


VII 

MATANOVIĆEVO SUPROSTAVLJANJE PRIZNANJU HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE OBJAVLJENO NA INERNETSKOM PORTALU: 

Još jedna blamaža, nažalost, u Hrvatskoj pravoslavnoj zajednici.



SKANDALOZNO…..

Još jedna blamaža u Hrvatskoj pravoslavnoj zajednici. Nakon što je nedavno otkriven lažni fratar Andrija – Bonafacije Škulić, službeno najavljeni budući svećenik HPC, otkrilo se  da je varalica  i  kriminalac svjetskog glasa, pojavio se jučer i novi varalica, također najavljeni budući svećenik HPC protojerej Aleksandar Ivanov iz Bugarske. Razlika između ove dvojice je u tome što je ovaj prvi direktno varao ljude i posuđivao  veće sume novca – vidi portal:
www.hrvatskipravoslavci.com
Ovaj potonji je proglasio sebe samovoljno prvim svećenikom u HPC  i ako to mjesto prvog svećenika -biskupa metropolia je još uvijek prazno. Imenovao si jje i administratora u imenu Miljenka Marića iz Zadra, a potom zakazao i svoju prvu samostalnu liturgiju u izmišljenoj  Crkvi Hrvatske pravoslavne zajednice na Bilom Brigu - u Ulici Hrvatskog sabora 26 pokraj Zadra,  za nadnevak  6. siječnja 2014.g. u 10 sati. Zanimljivo je da   su iznajmljeni prostor već imenovali crkvom (bogomoljom) i dali joj ime – "Crkva Svetog proroka Ilije“ – i ako pod ovim imenom već postoji jedna crkva u Zadru – na Poluotoku sa istim imenom, a u vlasništvu SPC.
Recimo još i to, da su obojica svećenika pod otkazom. Svećeniku Ivanovu je osobno uručen jučer (4.01.2014.), a fra Andriji nije bilo moguće uručiti jer se nalazi u bijegu preko 6 mjeseci.
Stoga pozivamo sve vjernike Hrvatske pravoslavne Crkve da ne nasjedaju varalicama, pa i onda kada vas u crkvu pozivaju.
Više o tome svakako pročitat ćete u nastavku i na portalu Hrvatske pravoslavne zajednice.
Urednik
Akademik Ivo Matanović
**************************************************
POLICIJSKA UPRAVA ZADARSKE ŽUPANIJE
/Odjel za krivična djela/
Z A D A R
  
 KRIVIČNA PPRIJAVA protiv Aleksandra Ivanova
pravoslavnog svećenika iz Bugarske – radi lažnog
predstavljanja i drugih krivični radnji.-
 Ukratko o kronologiji dogođaja.
 Prije dvije godine kod nas je – u udrugu Hrvatskih pravoslavnih vjernika prijavio se gore imenovani kao pravoslavni svećenik u rangu protujereja s namjerom da kod nas radi kao svećenik. Budući smo mi Udruga koja priprema obnovu Hrvatske pravoslavne zajednice – Crkve, a u nedostatku svećenika prihvatili smo rečenog gospodina da bude, kao gost-svećenik, u službi HPC i da po potrebi obavlja i liturgijske obrede. Dogovor je bio usmen, da će Udruga imenovanom povremeno isplaćivati neki skromni novac za preživljavanje i privremenu stanarinu, a sve u visini - kako udruga od donatora bude dobivala novac. Radilo s,uglavnome, o iznosima 200, 300, pa sve do 1500 kn. u jednom obroku. Dakako, plaćali smo mu smiještaj za njega i njegovu obitelj i kućnog ljubimca velikog pasa - u iznosu od  2.000.- kuna mjesečno. Od ljeta 2011. godine imenovani je povremeno dolazio iz Bugarske i surađivao sa našom udrugom kao gost svećenik, a pošto nije imao riješen status državljanstva nije se mogao niti stalno prijaviti, pa je tako boravište koristio u Hrvatskoj kao turist na rok od 3 mjeseca…… U međuvremenu Udruga Hrvatskih pravoslavnih vjernika uspjela se je registrirati kod Međunarodne pravoslavne crkve u Parizu i tim činom dobiti priznanje - Pomjesne Hrvatske pravoslavne Crkve (autokefalne) što nadilazi rang Udruge dobiven registracijom kod Državnog ureda RH. Ovako dobiven rang zajednice upravno pravno se ne može koristiti u državi RH sve dotle dok ova zajednica ne bude i državno registrirana, a to će se moći ostvariiti tek nakon 5 godina- koliki je zakonski rok utvrđen Zakonom, dakle još preostalih 20 mjeseci do ispunjenja ovog roka. Od druge polovice 2011.g. pa sve do nedavno o imenovanom nismo imali nikakovih podataka, a nismo to ni tražili, jer se radilo o osobi svećeničkog ugleda. Kao takovog smo ga prijavili i Međunarodnoj pravoslavnoj crkvi u Parizu kao svoga budućeg prvog svećenika koja ga je u svom dekretu o priznavanju HPZ kao Pomijesne  uvrstila u preambuli povelje o Autokefalnosti. I sada slijedi ono najgore, čega se je gospodin Ivanov latio, a to je ulazak u kriminal specifičnog karaktera. Proglasio se sam predsjednikom HPC, imenovao svog tajnika u imenu Miljenka Marića, pravnika iz Zadra sa stanom u………… te skupa sa njime napisao plakat o održavanju liturgije na dan 6.01.2014. (pravoslavni badnji dan SPC) – istakao plakat na više javnih mjesta po Zadru., kako će se Sveta misa održati u, gle sad čuda,  „Crkvi Hrvatske pravoslavne Crkve Sveti prorok Ilija“ koja se nalazi u Ul Hrvatskog sabora 26 (bili Brig). Ovdje se radi o iznajmljenom, za ovu prigodu, praznom poslovnom  prostoru. Zanimljivo je da su tom prostoru dali već i ime Crkve – „Sveti prorok Ilija“ (jedna već postoji na Poluotoku pod ovim imenom u vlasništvu SPC) i ako za taj prostor nemaju nikakvu valjanu dozvolu.Nadalje, imenovani protujerej Ivanov udružio se i sa međunarodnim kriminalcem lažnim fra. Andrijom- Bonafacijem Škulićem koji je već nekoliko puta osuđivan za lažno predstavljanje te kriminal raznih oblika do posudbi većih svota novca. I Za njim smo pokrenuli postupak uhićenja, jer se nalazi već preko 6 mjeseci u bijegu.
 Za sve ove tvrdnje prilažemo:
preslik sudskih presuda
preslik  famoznog plakata te
preslik otkaza kojeg sam jučer osobno na ruke uručio g. Ivanovu.
 Molimo hrvatsku policiju da još tijekom sutrašnjeg dana (6. 01. 2014.) preko svoje ophodnje posjeti mjesto u Ul. Hrvatskog sabora 26 u 10 sati – za kada je zakazana najavljena sveta liturgija.
Napominjemo da u ovom  slučaju treba hitno reagirati, jer postoji mogućnost širenja kriminala većih razmjera a i bijega sa već učinjenim kriminalom – neplaćanje višemjesečne stanarine i drugih nezakoniti radnji.

U Zadru, 5. siječnja 2014.g.

Podnositelj prijave:
Akademeik Ivo Matanović, predsjednik udruge
Hrvatskih pravoslavnih vjernika.


VIII 


MATANOVIĆEVO SUPROSTAVLJANJE PRIZNANJU HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I SVRSTAVANJE NA STRANU SPC U ZADRU

Matanović navodi da je Hrvatska pravoslavna crkva Sveti prorok Ilija ukradeni naslov Srpske pravoslavne crkve koja se nalazi u Zadru na Poluotoku čime se svrstava na stranu SPC u Zadru

IX 

MATANOVIĆ POKUŠAVA SPRIJEČITI BOGOSLUŽJA!

EGZARH ALEKSANDAR IVANOV: Matanović pokušava spriječiti crkvi da obavi svoj posao – bogoslužja, a dobita je odluka patrijarha da je Matanović «persona non grata» - istaknuo je egzarh
VOX tjednik, 10 siječnja 2014. godine
X
DISTANCIRAMO SE OD IVE MATANOVIĆA-pismo patrijarha Europske pravoslavne crkve Nikole I iz Pariza
1.      Nije radio ono što je obećao.
2.      Ono što je radio, radio je za vlastito dobro a ne za dobro crkve.
3.      Nije poštovao nikakvu crkvenu osobu niti naše propise.





PRIJEVOD S TALIJANSKOG NA HRVATSKI JEZIK
Stranica 1 od 2.
Broj: 1.
Datum: 9.siječnja 2014.
PRVA STRANICA

(grb)                                                                                                                          (grb)
(Na francuskom jeziku: Siège Patriarcal odnosno Sjedište patrijarha)         
  

EUROPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA    
EUROPSKA PATRIJARHIJA

Mi,

Nicolas I (Nikola I),  milošću Božjom,  nadbiskup Pariza, mitropolit Europe i patrijarh Europske pravoslavne crkve, izjavljujemo, proglašavamo i potvrđujemo slijedeće:
Na osnovi  kanonskog istraživanja vezanog za našu crkvu u Hrvatskoj, mi odnosno Patrijarh, zajedno sa Svetim Sinodom i posredstvom Izvršnog Sinoda, distanciramo se od  gospodina akademika Ivu Matanovića zbog slijedećeg:

DRUGA STRANICA

4.Nije radio ono što je obećao.
5.Ono što je radio, radio je za vlastito dobro a ne za dobro crkve.
6.Nije poštovao nikakvu crkvenu osobu niti naše propise.
Mi, oni koji možemo odobriti ili negirati kakav je naš odnos s laicima (svjetovnjacima), nakon ovih bolnih radnji i činjenica, s teškom tugom moramo se distancirati od gospodina akademika Ivu Matanovića.  Ovo nije ekskomunikacija (isključenje iz crkve), molimo Boga  da se vrati na put milosrđa  i dobrih djela.
Stranica 2 od 2.
Broj: 1.
Datum: 9.siječnja 2014.
TREĆA STRANICA

Izdano i potpisano u našem sjedištu u Parizu, 4.siječnja 2014. kako bi poslužilo za ostvarivanje prava koja Vam zakonski pripadaju.

Njegova Presvetost, patrijarh Nikolaj  I
(potpis, pečat s tekstom  na francuskom jeziku: Sa Saintcté, Patriache Nicolas 1er)

Sveti Sinod
Potpis i  okrugli pečat sa slikom i tekstom na francuskom jeziku (nečitko).

Velečasni otac, tajnik Petru Pârvu
Potpis i okrugli pečat sa slikom i tekstom  na francuskom jeziku (Eglise Orthodoxe d'Europe i Patriarcat d'Europe).

Ja, Sonja Lovrić - Lilić, stalni sudski tumač za  talijanski jezik,  imenovana  rješenjem predsjednika Županijskog suda u Zadru (prvi put pod  brojem 7.Su: 387 /94-5 od 15. prosinca 1994., a zadnji put pod brojem 4.Su:426/10 od 16.srpnja 2010.) potvrđujem da  gornji prijevod (koji se sastoji od dvije stranice), potpuno odgovara izvorniku (od tri stranice) sastavljenom na talijanskom  jeziku.

Zadar, 9. siječnja 2014.
                                                           _________________________________________
                                                           Mr.sc. Sonja Lovrić - Lilić,  stalni sudski tumač za
                                                           talijanski  jezik
Broj: 1.

http://www.hrvatskipravoslavci.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1095:jo-jedna-blamaa-naalost-u-hrvatskoj-pravoslavnoj-zajednici&catid=1:vijesti&Itemid=7











Nema komentara:

Objavi komentar