ponedjeljak, 30. ožujka 2015.

APEL AKADEMIKA I BISKUPA - "SPASITE ŽIVOT BRANIMIRU GLAVAŠU I OMOGUĆITE MU OBRANU SA SLOBODE!"

 OTVORENO PISMO SUDCIMA VRHOVNOG SUDA RH


Poštovani sudci Ustavnog suda RH,
U svezi s mojim otvorenim pismom koje sam Vam poslao 20. 03. 2015. obavještavam vas što  je maloprije javila Hina: Branimir Glavaš hitno prevezen u zatvorsku bolnicu
ZAGREB, 29. ožujka 2015. (Hina) - Branimir Glavaš, koji u istražnom zatvoru u Remetincu već 25 dana štrajka glađu, u nedjelju je zbog vrlo narušenog zdravstvenog stanja hitno prebačen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici gdje će biti zadržan, objavljeno je u nedjelju kasno poslijepodne na njegovoj službenoj Facebook stranici. "Nadamo se da će pristati na medicinsku pomoć i izvući se iz situacije opasne po život", stoji u objavi na Glavaševom Facebooku. Glavašev odvjetnik Dražen Matijević izjavio je Hini kako nema nikakve informacije o tome što se dogodilo, ali ocjenjuje da se to moglo očekivati. Dodao je kako je Glavaš u zdravstvenom stanju u kojem svaki trenutak može umrijeti. "Čini se da neki to i žele", dodao je odvjetnik Matijević. Branimir Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. ožujka, kada je počeo i štrajk glađu. Ustavni sud prije nekoliko dana djelomično je usvojio ustavnu tužbu Glavaševe obrane, i "cijelu priču o istražnom zatvoru", odnosno o njegovu daljnjem trajanju, vratio na ponovno odlučivanje Vrhovnom sudu, koji odluku o tome mora donijeti do 5. travnja. Ako Vrhovni sud ne odluči drugačije, Glavašu istražni zatvor prestaje 5. travnja. Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić 24. ožujka pozdravio je odluku Ustavnog suda, ali i izrazio zabrinutost za Glavaševo zdravstveno stanje zbog štrajka glađu, istaknuvši kako se Glavašu "do 5. travnja produžava agonija".
(Hina)


U tom otvorenom pismu od 20. 03. 2015. dao sam vam i otvoreno pismo iz 2006. g. Začuđujuće je koliko to pismo korespondira s današnjicom. Mi se stalno vraćamo u lošu povijest. Znači da još nismo subjekt sadašnjosti. Znakovita je tvrdnja odvjetnika Matijevića. Treba je povezati sa zadnjom rečenicom u pismu upučenom vama:
"Glavaš ne bi bio prvi koji je zapravo osuđen na smrt kako smo mi akademici i biskupi upozorili još te 2006. godine, jer je u međuvremenu stradao, bolje reći ubijen general Đuro Brodarac, ali vaša odgovornosti će sigurno biti neupitna." 
Mislite li da ste skinuli odgovornost sa sebe zato što ste odluku prebacili Vrhovnom sudu?

akademik Josip Pečarić 


20.3.2015. u 7:21, Josip Pecaric je napisao/la:

OTVORENO PISMO SUTCIMA USTAVNOG SUDA RH



Poštovani sudci Ustavnog suda RH,



Dražen Boroš u tekstu MORA LI GLAVAŠ ZAISTA UMRIJETI?, dnevno.hr, 19. ožujka 2015, upozorava kako su prošla dva tjedna od kada je Branimir Glavaš stupio u štrajk glađu zahtijevajući da Ustavni sud samo donese odluku o rješenju Vrhovnoga suda RH po kojem je Glavašu ponovno određen pritvor nakon što ga je upravo taj isti Ustavni sud pustio na slobodu, vrativši drugostupanjsku odluku Vrhovnog suda na ponovno odlučivanje. Boroš vas također podsjeća kako je prije osam godina Glavaš također štrajkao glađu. I doista podsjećam vas kako su tada akademici i biskupi poslali apel Vrhovnom i Ustavnom sudu koji vam ponovo šaljem u obliku u kojem je tada hrvatsku javnost izvjestila HINA:



APEL AKADEMIKA I BISKUPA - "SPASITE ŽIVOT BRANIMIRU GLAVAŠU I OMOGUĆITE MU OBRANU SA SLOBODE!"


ZAGREB, 2. prosinca 2006. (Hina) - Skupina hrvatskih akademika i biskupa poslala je danas Apel Ustavnom sudu RH i Vrhovnom sudu RH, naslovljen "Spasite život Branimiru Glavašu i omogućite mu obranu sa slobode!".

"Molimo vas da preispitate odluku suca u predmetu hrvatskoga generala 
i zastupnika u Hrvatskome saboru Branimira Glavaša, koji već 37 dana 
štrajka glađu u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, te predložite ukidanje pritvora i njegovu obranu sa slobode", ističe se u Apelu, kojeg je potpisalo 19-oro akademika te četvorica biskupa. 

U Apelu Ustavnom sudu RH i Vrhovnom sudu RH navodi se i kako je "ljudski život iznad svih zakona i sudova. Da nije tako, ne bi se napredno sudstvo danas konačno, nakon stoljeća krvavih egzekucija, odricalo smrtne kazne. Odavno se, bez razlike, svi jednoglasno zaklinjemo o načelo kako nam je čovjek najvažniji. Zašto to ne provodimo u djelo? Smatramo da je čovjek koji dokazuje da mu je ljudsko dostojanstvo vrjednije od života, zaslužio da mu se ono prizna. Priznavanjem dostojanstva osobi, kojoj se optužba tek treba dokazati - iako mu se time ne obustavlja proces - i sud i država čuvaju vlastito dostojanstvo". U Apelu najvišim tijelima sudske vlasti u Republici Hrvatsko akademici i biskupi podsjećaju kako je "štrajkom glađu Branimir Glavaš ušao u dramatičnu fazu, i pitanje je dana kada bi mogao nastupiti njegov kolaps, koji će otvoriti i pitanje odgovornosti za smrt, koju se moglo izbjeći omogućavanjem Glavašu da se brani sa slobode. Tim prije što se čovjek, koji je u istom sudskom predmetu priznao zločine, nalazi na slobodi, a Glavaš koji je odbacio odgovornost za iste zločine, pritvoren je, a da nije završen ni istražni postupak, ni podignuta optužnica".  "A konačno", dodaje se u Apelu, "treba uzeti u obzir i živote građana koji, poput Josipa Kokića, odbijaju i hranu i vodu u znak solidarnosti, pa je netko možda već u kritičnom stanju. 
Iako smatramo da je štrajk glađu legitimno pravo svake osobe, molimo vas, ne dopustite da, unatoč tome što je ustavom ukinuta smrtna kazna u Republici Hrvatskoj, Branimir Glavaš bude prvi koji je zapravo osuđen na smrt, jer će ta smrt biti na savjesti čitave Hrvatske", navodi se u Apelu Ustavnom sudu RH i Vrhovnom sudu RH, a koji je danas dostavljen Hini. Apel su potpisali hrvatski akademici Ivan Aralica, Smiljko Ašperger, Stjepan Babić, Zvonimir Baletić, Slaven Barišić, Rafo Bogišić, Dragan Dekaris, Dubravko Jelčić, Mislav Ježić, Ivica Kostović, Slavko Matić, Slobodan Novak, Ivo Padovan, Josip Pečarić Stanko Popović, Zdenko Škrabalo, Josip Tišljar, Nenad Trinajstić i Alica Wertheimer-Baletić, te biskupi mons. dr. Mile Bogović, mons. dr. Valentin Pozaić, mons. dr. Želimir Puljić i mons. dr. Marin Srakić. Žalosno je danas vidjeti da se ni poslije toliko godina ništa nije promijenilo, a još žalosnije je vidjeti iz teksta g. Boroša  čime se Ustavni sud zadnjih tjedana bavio, a nije još našao vremena za Glavaševu tužbu koja doslovce život znači. Život hrvatskog generala koji je nakon trećeg odlaska u pritvor za isti "zločin" napisao: "Ako će me se odreći moja Hrvatska za koju sam prije 25 godina bio spreman život dati, onda idem do kraja!" Istina, Glavaš ne bi bio prvi koji je zapravo osuđen na smrt kako smo mi akademici i biskupi upozorili još te 2006. godine, jer je u međuvremenu stradao, bolje reći ubijen general Đuro Brodarac, ali vaša odgovornosti će sigurno biti neupitna.


Akademik Josip Pečarić,

na dan sv. Josipa zaštitnika našeg sabora i naše domovine
 

Nema komentara:

Objavi komentar